Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole
Spółdzielnia Mleczarka w Kole powstała w 1930 r. z inicjatywy czterdziestu udziałowców. Dziś zrzesza ok. 2 750 członków i zatrudnia 620 osób w zakładach w Kole, Ostrowie Wlkp. i Grodkowie. Jest jedną z najnowocześniejszych spółdzielni mleczarskich w Polsce, która w ciągu roku przerabia 350 mln litrów mleka w najwyższej klasie ekstra. Należy do największych światowych eksporterów mleka w proszku. Jest trzykrotnym laureatem Godła „Teraz Polska” za mleka w proszku (odtłuszczone, aglomerowane oraz natłuszczane tłuszczem roślinnym i pełne instant), a także za wyjątkowej jakości masło i serek wiejski. Gwarancją jakości produktów jest wdrożony System Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności wg normy ISO 22000:2005 oraz standardu BRC.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów poszukujących produktów naturalnych z czystą etykietą, OSM w Kole uruchomiła w 2019 roku, jako pierwsza w Polsce, produkcję kefiru 1l., zawierającego aż 13 żywych kultur bakterii i wytwarzanego bez dodatku soli i cukru. Opakowanie do kefiru jest produkowane w 88% z brązowego kartonu, pokrytego cienką powłoką PE, która jest oddzielana od papieru podczas recycklingu. Warto podkreślić, że produkcja brązowego kartonu generuje mniejszą o 20% emisję CO2 w porównaniu z kartonem bielonym.