SEKO SA
SEKO SA to królestwo potraw z ryb. Spółka powstała w 1992 roku jako firma rodzinna, z polskim kapitałem. Od 2007 roku jest notowana na Giełdzie Papierów Wartościowych. Zakład w Chojnicach posiada 16 tys. m.kw. powierzchni, 17 linii produkcyjnych, obsługiwanych przez 650 pracowników, wytwarzających produkty bazujące na 9 gatunkach ryb i posiadające 220 kompozycji smakowych. Misją firmy SEKO jest tworzenie trendów żywieniowych oraz smacznych i bezpiecznych produktów będących wzorcem w swoich kategoriach. Właśnie takim wzorcem jest linia ryb opiekanych w sosach.
Historia linii produktów opiekanych w sosach ma ponad 20 lat. SEKO, jako jedyna firma na rynku oferuje wyroby ze srebrzyka – mało znanej, dziko żyjącej ryby o delikatnym białym mięsie.
Ryba po grecku to smażone w głębokim oleju kawałki srebrzyka w sosie warzywno-pomidorowym, które następnie są poddawane pasteryzacji, dzięki czemu nie zawierają substancji konserwujących. Na bazie srebrzyka produkowane są również: ryba po węgiersku (z dodatkiem papryki), leczo rybne, ryba po włosku (z cukinią, bazylią i oregano), ryba po hawajsku (z dodatkiem ananasa i pędów bambusa ) oraz ryba po azjatycku (z pędami bambusa, czarnymi grzybami i kiełkami fasoli mung)