Rzecz nie o pierogach, ale o …karpiu
Nie śmiemy pouczać jak robi się pierogi, gdyż w każdym polskim domu jest sekretny przepis, przekazywany z pokolenia na pokolenie. Oczywiście każdy z nas pamięta z dzieciństwa najlepsze pierogi, które lepiła babcia lub ciocia. Ale w obecnych czasach coraz częściej w domowych kuchniach z werwą poruszają się panowie, zupełnie jakby prowadzili własne restauracje.
Podczas internetowej Wigilii „Teraz Polska” tajniki swojej kuchni odsłonił szef Tomasz Królikowski, który pokazał jak można przygotować karpia w stylu azjatyckim, z warzywnym makaronem.
Tomasz Królikowski swoją przygodę kulinarną rozpoczął ponad 20 lat temu w Mediolanie. W Polsce pracował w Vilii Toscania w Wielkopolsce - jednej z najlepszych włoskich restauracji. Doświadczenie szefa kuchni zdobywał w londyńskim City oraz w West End. Po powrocie do Polski w 2013 r. prowadził Bistro Słony oraz Kuchnię Otwartą w Royal Wilanów. Prowadzi warsztaty kulinarne, ucząc od podstaw teorii i praktyki. Jest gospodarzem kuchni w programie TVP2 „Pytanie na śniadanie”.
POBIERZ przepis na bulion z karpia w stylu azjatyckim i warzywnym makaronem