Debaty i konferencje podczas WorldFood Poland Virtual Expo
Kilkanaście debat, konferencji i prezentacji w formie online o polskim rynku spożywczym, globalnych trendach i innowacjach w branży spożywczej. Tematy aktualne i ważne, dotyczące bieżących problemów i odpowiadające na nurtujące pytania. Wśród prelegentów znane osobistości, przedstawiciele rządu i instytucji, eksperci i przedsiębiorcy oraz reprezentanci mediów. To wszystko w Strefie Konferencji online podczas trzech dni targów WorldFood Poland Virtual Expo – najważniejszego wydarzenia dla branży spożywczej, handlu i sektora HoReca w 2021 roku.
Patronat honorowy nad Targami objął Krzysztof Puda, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 20 kwietnia o godzinie 9:00 odbędzie się debata inauguracyjna z udziałem Ministra na temat wpływu pandemii COVID-19 na kształt międzynarodowego handlu w obszarze rolno-spożywczym. Podczas debaty zaproszeni goście spróbują zidentyfikować szanse dla polskich eksporterów żywności. Omówią również obecne trendy konsumenckie i sprzedażowe oraz perspektywy jakie one ze sobą niosą dla polskich przedsiębiorców. Firmy, które eksportują swoje produkty lub są zainteresowane eksportem na Rynki Wschodnie zapraszamy także w dn. 21 kwietnia już od godz. 9:00. W programie wiele cennych i przydatnych informacji w kontekście nowych obostrzeń i przepisów związanych z dostawami do krajów WNP oraz kwestii prawnych przy podpisywaniu umowy pomiędzy polskim producentem i kontrahentem z rynków wschodnich. Dowiesz się m.in. jak skompletować dokumenty do wysyłki towaru do krajów WNP, jak oznaczać produkty spożywcze przy eksporcie do państw członkowskich EUG i czym jest certyfikacja produktów na rynkach wschodnich.
Jednym z gorących tematów budzących wiele emocji wśród przedsiębiorców z branży spożywczej w ostatnim czasie jest podatek cukrowy, który został wprowadzony z dniem 1 stycznia 2021 r. Jakich produktów dotyczy? kto jest zobowiązany do jego zapłat? jak prawidłowo wyliczyć zobowiązanie? Jakie wymogi formalne należy spełnić? Na te i inne pytania odpowiedzą eksperci z grupy Arena Advisory w dn. 20 kwietnia o godz. 11:00.
Trendy kształtujące przyszłość branży spożywczej
Sektor spożywczy zmienia się wraz z upodobaniami konsumentów. Dlatego tak ważne jest, aby być na bieżąco z informacjami z rynku i trendami kształtującymi przyszłość branży. Zapraszamy wszystkich, którzy chcą być na bieżąco z najnowszymi analizami rynkowymi i trendami w dn. 20 kwietnia o godz. 13:00 i 14:00. Jako ekspert od tego, czego pragną konsumenci i co wpływa na ich decyzje, firma Mintel wskaże trzy kluczowe trendy dla rynku żywności, napojów i gastronomii. Kolejna prezentacja, realizowana przez analityka firmy Euromonitor International będzie omawiać kluczowe trendy konsumenckie, które utrzymają się w perspektywie średnio- i długoterminowej. Dowiecie się z niej jak firmy z sektora spożywczego mogą dostosować się do zmieniających się potrzeb konsumentów w erze COVID-19.
Branża spożywcza jutra
Od kilku lat liczba startupów w branży spożywczej rośnie w niesamowitym tempie. Przyciągają coraz większą uwagę zarówno konsumentów jak i inwestorów. W jakich obszarach działają? Czym powinni interesować się duzi producenci żywności już dzisiaj, aby nie zostać w tyle? Razem z FOODTECH.AC zapraszamy na kompleksowy przegląd najciekawszych foodtechowych trendów oraz firm działających w tej branży w Polsce i na świecie w dn. 21 kwietnia o godz. 13:30. Jak firmy z branży spożywczej mogą generować innowacje? Na to pytanie odpowie w dn. 21 kwietnia o godz. 14:30 Michał Misztal, Prezes Startup Academy. 21 kwietnia o godz. 16:00 porozmawiamy także o możliwościach
i ograniczeniach związanych z wprowadzaniem do obrotu nowej żywności (novel food). Dowiesz się, czym jest nowa żywność, jak wykazać jej historię spożycia, gdzie szukać informacji o statusie składnika oraz jak wyglądają procedury autoryzacji. Ekspert z firmy FoodMedLaw przedstawi praktyczne problemy prawne pojawiające się najczęściej w zakresie novel food oraz doradzi, jak sobie z nimi radzić.
Targi WorldFood Poland posiadają dedykowaną strefę dla firm, które dopiero zaczynają swoją działalność, wprowadzają na rynek innowacyjne produkty, technologie lub usługi. W specjalnie wyznaczonej strefie swoją ofertę i swoje pomysły będą prezentować startupy związane z branżą spożywczą.
Rynek żywności organicznej w Polsce wciąż dynamicznie się rozwija
Coraz więcej konsumentów decyduje się na zakup naturalnych i organicznych produktów, dlatego są one coraz szerzej dostępne już nie tylko w sklepach specjalistycznych ze zdrową żywnością, ale także w dużych sieciach handlowych, które aktywnie poszukują nowych produktów, aby sprostać oczekiwaniom konsumentów. Strefa produktów ekologicznych to od kilku lat największy i najpopularniejszy wśród przedstawicieli handlu i dystrybucji sektor targów WorldFood Poland. Dlatego nie mogłoby zabraknąć tej tematyki podczas programu konferencyjnego. Ile warty jest światowy rynek żywności BIO? Jak wygląda sytuacja w poszczególnych krajach? Jak rozwija się ekorynek w Polsce? Jakie trendy napędzają sprzedaż ekoproduktów? Na te pytania w dn. 21 kwietnia o godz. 11:00 odpowie Karol Przybylak, redaktor i wydawca czasopisma i serwisu biokurier.pl poświęconego zdrowemu stylowi życia oraz rynkowi żywności eko.
Suplementy diety i żywność funkcjonalna
Sektor nutraceutyków oraz suplementów diety to wciąż dynamicznie rozwijający się obszar produktów w Polsce, którego wartość wzrasta każdego roku. Rozwój tego sektora wspierany jest przez obecnie panujący trend zdrowego trybu życia. Suplementy i odżywki, dostępne są już nie tylko w aptekach, ale także w dużych sieciach handlowych, specjalistycznych sklepach stacjonarnych i on-line czy w klubach fitness. Jeśli Twoja firma działa w tym sektorze to z pewnością zainteresuje Cię tematyka konferencji w dn. 22 kwietnia. Omówione zostaną m.in. takie tematy jak uchwały zespołu ds. suplementów diety a działania inspekcji sanitarnej czy aspekty praktyczne znakowania suplementów diety. Dowiesz się także jaki jest aktualnie status prawny CBD w suplementach diety i jako dodatek do żywności funkcjonalnej oraz jakie są perspektywy zmian krótko- i długoterminowych, jakie składniki są zakazane i monitorowane na podstawie rozporządzenia 1925/2006.
Partnerzy i współorganizatorzy
Partnerami merytorycznymi i współorganizatorami debat i paneli tematycznych są największe
i najważniejsze organizacje oraz przedsiębiorstwa branżowe oraz eksperci z wybranych dziedzin, m.in.: Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Mintel, Euromonitor International, Stowarzyszenie Polska Wódka, Biokurier, Hipoalergiczni, Bezpieczeństwo żywności w praktyce, Fooodtech.ac, Startup Academy, Clever Logistic, Trójkąt Sp. z o.o., Virtus, FoodMeLaw, Stowarzyszenie Forum Dialogu Gospodarczego, Krajowa Rada Suplementów i Odżywek.
Zachęcamy do zapoznania się z całym program konferencji i debat, który dostępny jest tutaj.
Targi odbędą się 20-22 kwietnia 2021 roku online
Aby wziąć udział, konieczna jest rejestracja online. Bilety do nabycia tutaj.
Więcej na www.worldfood.pl, mailto:virtual@worldfood.pl