FUNDACJA TERAZ POLSKA

Debaty i konferencje podczas WorldFood Poland Virtual Expo

Fot. Pixabay
środa, 14 kwietnia 2021

Kilkanaście debat, konferencji i prezentacji  w formie online o polskim rynku spożywczym, globalnych trendach i innowacjach w branży spożywczej. Tematy aktualne i ważne, dotyczące bieżących problemów i odpowiadające na nurtujące pytania. Wśród prelegentów znane osobistości, przedstawiciele rządu i instytucji, eksperci i przedsiębiorcy oraz reprezentanci mediów. To wszystko w Strefie Konferencji online podczas trzech dni targów WorldFood Poland Virtual Expo – najważniejszego wydarzenia dla branży spożywczej, handlu i sektora HoReca w 2021 roku.

Patronat honorowy nad Targami objął Krzysztof Puda, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi20 kwietnia o godzinie 9:00 odbędzie się debata inauguracyjna z udziałem Ministra na temat wpływu pandemii COVID-19 na kształt międzynarodowego handlu w obszarze rolno-spożywczym. Podczas debaty zaproszeni goście spróbują zidentyfikować szanse dla polskich eksporterów żywności. Omówią również obecne trendy konsumenckie i sprzedażowe oraz perspektywy jakie one ze sobą niosą dla polskich przedsiębiorców. Firmy, które eksportują swoje produkty lub są zainteresowane eksportem na Rynki Wschodnie zapraszamy także w dn. 21 kwietnia już od godz. 9:00. W programie wiele cennych i przydatnych informacji w kontekście nowych obostrzeń i przepisów związanych z dostawami do krajów WNP oraz kwestii prawnych przy podpisywaniu umowy pomiędzy polskim producentem i kontrahentem z rynków wschodnich. Dowiesz się m.in. jak skompletować dokumenty do wysyłki towaru do krajów WNP, jak oznaczać produkty spożywcze przy eksporcie do państw członkowskich EUG i czym jest certyfikacja produktów na rynkach wschodnich.

Jednym z gorących tematów budzących wiele emocji wśród przedsiębiorców z branży spożywczej w ostatnim czasie jest podatek cukrowy, który został wprowadzony z dniem 1 stycznia 2021 r. Jakich produktów dotyczy? kto jest zobowiązany do jego zapłat? jak prawidłowo wyliczyć zobowiązanie? Jakie wymogi formalne należy spełnić? Na te i inne pytania odpowiedzą eksperci z grupy Arena Advisory w dn. 20 kwietnia o godz. 11:00.

Trendy kształtujące przyszłość branży spożywczej

Sektor spożywczy zmienia się wraz z upodobaniami konsumentów. Dlatego tak ważne jest, aby być na bieżąco z informacjami z rynku i trendami kształtującymi przyszłość branży. Zapraszamy wszystkich, którzy chcą być na bieżąco z najnowszymi analizami rynkowymi i trendami w dn. 20 kwietnia  o godz. 13:00 i 14:00. Jako ekspert od tego, czego pragną konsumenci i co wpływa na ich decyzje, firma Mintel wskaże trzy kluczowe trendy dla rynku żywności, napojów i gastronomii. Kolejna prezentacja, realizowana przez analityka firmy Euromonitor International będzie omawiać kluczowe trendy konsumenckie, które utrzymają się w perspektywie średnio- i długoterminowej. Dowiecie się z niej jak firmy z sektora spożywczego mogą dostosować się do zmieniających się potrzeb konsumentów w erze COVID-19.

Branża spożywcza jutra

Od kilku lat liczba startupów w branży spożywczej rośnie w niesamowitym tempie. Przyciągają coraz większą uwagę zarówno konsumentów jak i inwestorów. W jakich obszarach działają? Czym powinni interesować się duzi producenci żywności już dzisiaj, aby nie zostać w tyle? Razem z  FOODTECH.AC zapraszamy na kompleksowy przegląd najciekawszych foodtechowych trendów oraz firm działających w tej branży w Polsce i na świecie w dn. 21 kwietnia o godz. 13:30. Jak firmy z branży spożywczej mogą generować innowacje? Na to pytanie odpowie w dn. 21 kwietnia o godz. 14:30 Michał Misztal, Prezes Startup Academy. 21 kwietnia o godz. 16:00 porozmawiamy także o możliwościach
i ograniczeniach związanych z wprowadzaniem do obrotu nowej żywności (novel food). Dowiesz się, czym jest nowa żywność, jak wykazać jej historię spożycia, gdzie szukać informacji o statusie składnika oraz jak wyglądają procedury autoryzacji. Ekspert z firmy FoodMedLaw  przedstawi praktyczne problemy prawne pojawiające się najczęściej w zakresie novel food oraz doradzi, jak sobie z nimi radzić.

Targi WorldFood Poland posiadają dedykowaną strefę dla firm, które dopiero zaczynają swoją działalność, wprowadzają na rynek innowacyjne produkty, technologie lub usługi. W specjalnie wyznaczonej strefie swoją ofertę i swoje pomysły będą prezentować startupy związane z branżą spożywczą.

Rynek żywności organicznej w Polsce wciąż dynamicznie się rozwija

Coraz więcej konsumentów decyduje się na zakup naturalnych i organicznych produktów, dlatego są one coraz szerzej dostępne już nie tylko w sklepach specjalistycznych ze zdrową żywnością, ale także w dużych sieciach handlowych, które aktywnie poszukują nowych produktów, aby sprostać oczekiwaniom konsumentów. Strefa produktów ekologicznych to od kilku lat największy i najpopularniejszy wśród przedstawicieli handlu i dystrybucji sektor targów WorldFood Poland. Dlatego nie mogłoby zabraknąć tej tematyki podczas programu konferencyjnego. Ile warty jest światowy rynek żywności BIO? Jak wygląda sytuacja w poszczególnych krajach? Jak rozwija się ekorynek w Polsce? Jakie trendy napędzają sprzedaż ekoproduktów? Na te pytania w dn. 21 kwietnia o godz. 11:00 odpowie Karol Przybylak, redaktor i wydawca czasopisma i serwisu biokurier.pl poświęconego zdrowemu stylowi życia oraz rynkowi żywności eko.

Suplementy diety i żywność funkcjonalna

Sektor nutraceutyków oraz suplementów diety to wciąż dynamicznie rozwijający się obszar produktów w Polsce, którego wartość wzrasta każdego roku. Rozwój tego sektora wspierany jest przez obecnie panujący trend zdrowego trybu życia. Suplementy i odżywki, dostępne są już nie tylko w aptekach, ale także w dużych sieciach handlowych,  specjalistycznych sklepach stacjonarnych i on-line czy w klubach fitness. Jeśli Twoja firma działa w tym sektorze to z pewnością zainteresuje Cię tematyka konferencji w dn. 22 kwietnia. Omówione zostaną m.in. takie tematy jak uchwały zespołu ds. suplementów diety a działania inspekcji sanitarnej czy aspekty praktyczne znakowania suplementów diety. Dowiesz się także  jaki jest aktualnie status prawny CBD w suplementach diety i jako dodatek do żywności funkcjonalnej oraz jakie są perspektywy zmian krótko- i długoterminowych, jakie składniki są zakazane i monitorowane na podstawie rozporządzenia 1925/2006.

Partnerzy i współorganizatorzy

Partnerami merytorycznymi i współorganizatorami debat i paneli tematycznych są największe
i najważniejsze organizacje oraz przedsiębiorstwa branżowe oraz eksperci z wybranych dziedzin, m.in.: Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Mintel, Euromonitor International, Stowarzyszenie Polska Wódka, Biokurier, Hipoalergiczni, Bezpieczeństwo żywności w praktyce, Fooodtech.ac, Startup Academy, Clever Logistic, Trójkąt Sp. z o.o., Virtus,  FoodMeLaw, Stowarzyszenie Forum Dialogu Gospodarczego, Krajowa Rada Suplementów i Odżywek.

Zachęcamy do zapoznania się z całym program konferencji i debat, który dostępny jest tutaj.

Targi odbędą się 20-22 kwietnia 2021 roku online

Aby wziąć udział, konieczna jest rejestracja online. Bilety do nabycia tutaj.

Więcej na www.worldfood.pl, mailto:virtual@worldfood.pl

Publikuj na FacebookPublikuj na GooglePublikuj na LinkedinPublikuj na Twitter
Czytaj także

ZAMÓW NEWSLETTER:

Administratorem Państwa danych osobowych jest Fundacja Polskiego Godła Promocyjnego z siedzibą w Warszawie (00-033), przy ul. Górskiego 1. Z administratorem danych można się skontaktować poprzez adres e-mail: sekretariat@terazpolska.pl , telefonicznie pod numerem +48 22 201 26 90 lub pisemnie na adres Fundacji.

Państwa dane są i będą przetwarzane w celu wysyłki newslettera, na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora. Uzasadnionymi interesami administratora jest prowadzenie newslettera i informowanie osób zainteresowanych o działaniach Fundacji.

Dane osobowe będą udostępniane do wglądu dostawcom usług IT w zakresie niezbędnym do utrzymania infrastruktury IT.

Państwa dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres istnienia prawnie uzasadnionego interesu administratora, chyba że wyrażą Państwo sprzeciw wobec przetwarzania danych w wymienionym celu.

Uprzejmie informujemy, iż przysługuje Państwu prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, do ich sprostowania, do usunięcia, prawo do ograniczenia przetwarzania, do sprzeciwu na przetwarzanie a także prawo do przenoszenia danych (o ile będzie to technicznie możliwe). Przysługuje Państwu także możliwość skargi do Urzędu Ochrony Danych Osobowych lub do właściwego sądu.

Podanie danych jest niezbędne do subskrypcji newslettera, niepodanie danych uniemożliwi wysyłkę.