Lazur na polskich stołach już od 90 lat!
W piątek 22 listopada br. w Kaliszu Michał Lipiński - dyrektor Konkursu „Teraz Polska” pogratulował jubileuszu kolejnemu Laureatowi Godła „Teraz Polska”. Spółdzielnia Mleczarska Lazur ma już 90 lat!
W gali zorganizowanej z tej okazji udział wzięło ponad 500 osób, w tym Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski. Gości powitał prezes spółdzielni Jerzy Krzak, który przedstawił krótki rys historyczny firmy. Zaprezentowano archiwalia fotograficzne i film ukazujący rozwój firmy. Następnie Krzysztof Ardanowski wręczył odznaczenia „Zasłużony dla Rolnictwa”, a Waldemar Broś, prezes krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich – medale „Zasłużony dla Spółdzielczości Mleczarskiej”.
Historia SM LAZUR datuje się od 1929 roku, kiedy to zarejestrowano „Mleczarnię Wielkopolską Skalmierzyce”. Produkty mleczarni natychmiast zdobyły miejscowy rynek, a nawet rozpoczęto eksport masła za granicę. Po wojnie reaktywacja spółdzielni nastąpiła w 1956 r. koncentrując się na produkcji sera pleśniowego w oparciu o technologię francuskiego roqueforta. Obecnie sery Lazur są wytwarzane z mleka krowiego pasteryzowanego. Dostarczają je wyłącznie sprawdzeni dostawcy, którym stawiane są najwyższe wymagania jakościowe. Unowocześniane przedsiębiorstwo pozostaje firmą ze 100 - procentowym polskim kapitałem. Sery pleśniowe Lazur są bardzo dobrze rozpoznawalną i cenioną marką w kraju i za granicą. Można je spotkać na półkach sklepowych nie tylko w całej Europie, ale także w krajach Bliskiego Wschodu oraz na kontynencie azjatyckim i afrykańskim.
SM Lazur była wielokrotnie nagradzana, w tym w 2012 roku przez Kapitułę Godła „Teraz Polska” zdobywając prestiżową statuetkę.