Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole
Spółdzielnia Mleczarska w Kole została założona w 1930 roku przez czterdzieści osób. Dziś zrzesza 2750 członków-udziałowców i zatrudnia ponad 700 osób w zakładzie w Kole oraz w oddziałach w Ostrowie Wlkp., Grodkowie i Koninie. Posiada własną bazę transportową, stację paliw oraz prowadzi zaopatrzenie rolników – dostawców mleka w środki do produkcji rolnej.
Od wielu lat plasuje się w ścisłej czołówce największych światowych eksporterów mleka w proszku – w 2022 roku wyprodukowała go 24,5 tys. ton. Zakład słynie z doskonałej jakości masła oraz serka wiejskiego. Ponadto produkuje znakomitej jakości maślanki, śmietany, ręcznie formowany pełnotłusty twaróg „Klinek” oraz twaróg wędzony.
Twaróg wędzony 250 g jest w ofercie OSM Koło od października 2018 r. Produkowany jest jedynie z mleka, kultur bakterii fermentacji mlekowej oraz niewielkiej ilości soli. Swój wyjątkowy smak, aromat i złoty kolor zawdzięcza procesowi wędzenia dymem z drewna olchowego i bukowego. Doskonale komponuje się z warzywami i dipami w wersji wytrawnej, ale równie dobrze smakuje z dodatkiem miodu czy konfitur. Może być świetną bazą farszu do pierogów czy makaronu.