Polmos Bielsko-Biała SA
Polmos Bielsko-Biała SA to jeden z ostatnich polskich „Polmosów”. Historia zakładu wywodzi swoje korzenie z dwóch fabryk alkoholu: fabryki spirytusu założonej w 1849 r. przez Jakoba Grossa w Lipniku oraz firmy Jerzego Jenknera z Kamienicy, wytwarzającej wina owocowe, likiery oraz soki. Fabryka pod nazwą Jerzy Jenkner & Co mimo, iż założona w 1900 r., tradycje swe wywodziła od założonej w 1827 r. fabryki rodziny Thomke, od której przejęła receptury i technologię. W 1946 r. obie wspomniane firmy, funkcjonujące pod nazwą „Jerzy Jenkner i Ska. Fabryka Wódek, Likierów, Soków i Win Owocowych” oraz „Spółka Akcyjna dla Destylacji Win w Białej” zostały przekształcone w Wytwórnię Wódek Gatunkowych Państwowego Monopolu Spirytusowego w Bielsku z Oddziałem w Białej.
Polmos Bielsko-Biała SA produkuje alkohole najwyższej jakości czerpiąc ze swej blisko 200. letniej tradycji. Do produkcji wykorzystuje niemodyfikowane zboża, a także tradycyjne receptury. W swoim portfolio posiada kilkadziesiąt marek, z których najbardziej popularne to Extra Żytnia, Advocaat, Ogiński oraz Biały Bocian.
Wódka Biały Bocian to najwyższej jakości wódka klasy premium, która charakteryzuje się niezwykłą delikatnością. Powstaje na bazie tradycyjnej receptury wyłącznie z niemodyfikowanych genetycznie wielkopolskich zbóż. Nazwa produktu łączy w sobie symbole tradycji narodowej oraz niesie lekkość pozytywnych skojarzeń. Inspiracją do stworzenia opakowania była butelka od spirytusu firmy „Chełmska Gorzelnia, Rektyfikacja i Fabryka Wódek i Likierów”, założonej w 1910 roku przez Adolfa Daumana.
Marka Biały Bocian posiada szeroką gamę produktów. Poza standardową wódką czystą występuje również w wersji BIO, która powstaje wyłącznie z certyfikowanych, ekologicznych składników. Podążając za trendami Biały Bocian posiada także smakowe odsłony śliwki, wiśni, maliny i jabłka w wersji BIO. To pierwsze alkohole owocowe w Polsce, które zostały certyfikowane jako produkt BIO.