
Przetwórstwo Mięsne „Płatek” Spółka Jawna
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Płatek został zarejestrowany w 1992 r. na terenie Gminy Czernichów pod Krakowem. W 2019 roku uruchomiono nowoczesny zakład w Nowej Wsi Szlacheckiej, wyposażony w linię produkcyjną, która stwarza najlepsze warunki do wyrobu tradycyjnych wędlin i wędzonek. Właściciele Marzena i Janusz Zalarscy korzystają z mięsa zwierząt hodowanych metodami tradycyjnymi we własnym gospodarstwie. Bazują na recepturach stworzonych przez dziadka i ojca w latach 50. XX wieku. Wędliny są wędzone aromatycznym dymem z drewna drzew owocowych, buka i olchy. Wszystko to nadaje im wyjątkowo intensywny aromat i niepowtarzalny smak.
Wędliny: Kabanos z Liszek, Kiełbasa Drobiowa, Kiełbasa Głogowska z Szynki, Kiełbasa Małopolska z Szynki, Kiełbasa Polska, Kiełbasa Schabowa Tradycyjna, Kiełbasa Wiejska, Kiełbasa Wiejska z Galaretką z Nowej Wsi Szlacheckiej, Kiełbasa Wiejska z Kija, Kiełbasa Wiejska-Extra, Kiełbasa Wieprzowo-Cielęca, Kiełbasa z Pieca, Baleron Wędzony, Boczek Wędzony, Polędwiczka Drobiowa, Sopocka Wędzona, Szynka Wędzona z Listkiem, Szynka Wiejska Wędzona, Wędzonka Lisiecka, Szynka z Zagrody - to wyroby najwyższej jakości o niepowtarzalnym smaku i wyglądzie.
Produkty firmy Płatek są znane w kraju i Europie, czego dowodem jest słynna Kiełbasa Lisiecka będąca produktem o Chronionym Oznaczeniu Geograficznym w Unii Europejskiej oraz Kiełbasa Krakowska Sucha Staropolska posiadająca oznaczenie Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.