Robert Lewandowski rozpoczął budowę restauracji na Mazurach
Ruszyła budowa kompleksu „Wodny świat” w Giżycku nad jeziorem Niegocin. Kapitan reprezentacji Polski jest udziałowcem spółki budującej restaurację na podwodnych palach, bezpośrednio przy molo.
Na plaży miejskiej w Giżycku wbito już pierwsze paliki pod budowę. Etap wykonania platformy, na której stanie obiekt ma się zakończyć do jeszcze w tym roku, a uruchomienie restauracji jest przewidziane w maju 2022 roku.
Lokal ma również wyróżniać się znajdującym się wewnątrz pokaźnym akwarium, a także możliwością przycumowania łodzi. Wydzielona zostanie sekcja „self-cooking", gdzie turyści będą mogli samodzielnie przygotowywać posiłki pod opieką szefów kuchni. Udostępniony zostanie także moduł „La Petit Chef”, dzięki któremu klienci będą zapoznawać się z przygotowywaniem serwowanych im dań.
Restauracja na wodzie przy nabrzeżu Niegocina w Giżycku to część większego projektu "Wodny Świat", którego wartość wynosi w sumie ponad 71 mln zł. Inwestycja uzyskała dofinansowanie w kwocie blisko 41 mln złotych z funduszy przyznawanych przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości. Tym samym na Mazurach powstanie sieć miejsc skupionych wokół wody i budujących skojarzenia z wodą. Wdrożenie projektu wzmocni świadome korzystanie z zasobów wodnych poprzez dbanie o czystość, obserwację naturalnego środowiska wodnego oraz uczestnictwo w połowach ryb, ich przyrządzaniu i konsumpcji.
Robert Lewandowski lubi Mazury. Chętnie odpoczywa i przyjmuje gości w swoim domu w Stanclewie nad jeziorem Jełmuń (60 kilomterów od Giżycka). Ale inwestuje także w apartamentowce w Warszawie i Świnoujściu, wspiera startupy, ma agencję marketingową. Lewandowski buduje również profesjonalną klinikę medycyny sportowej i chce założyć akademię piłkarską.
Źródło sportowefakty.wpl.pl , giżycko.wm.pl