Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie
Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie została założona 9 lipca 1939 r. Jest jedynym przedsiębiorstwem zajmującym się przetwórstwem mleka w powiecie słupeckim (woj. wielkopolskie), spadkobierczynią ponad stuletnich tradycji przemysłowego przerobu mleka, a także kontynuatorką chlubnych wartości spółdzielczości mleczarskiej na tym terenie. Produkty Spółdzielni charakteryzują się wysoką jakością i „czystą etykietą”. Szczególnym uznaniem konsumentów cieszy się ręcznie pakowany twaróg śmietankowy, półtłusty i wiejski oraz nagrodzone już Godłem „Teraz Polska” Masło ze Strzałkowa, wyrabiane według receptury z 1926 r.
Twaróg śmietankowy ze Strzałkowa zawdzięcza swój unikalny smak mleku, które pochodzi od krów wypasanych na żyznych łąkach w dolinie Warty. Kolejnym atutem są starannie dobrane kultury bakteryjne do ukwaszania mleka, specyficzna obróbka skrzepu oraz ręczne pakowanie gotowego produktu. „Czysta etykieta” twarogu śmietankowego ze Strzałkowa gwarantuje, że jest przydatny do spożycia przez 6 dni. To produkt naturalny bez dodatków, konserwantów i stabilizatorów, który zdobył już wiele nagród, m.in. Złoty Medal MTP Polagra oraz został wpisany na listę Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski.
Dowiedz się jak zdobyć Godło „Teraz Polska”