FUNDACJA POLSKIEGO
GODŁA PROMOCYJNEGO

karta góra
Światowy Dzień Chleba

Światowy Dzień Chleba

17 października 2014

Pieczywo jest podstawą zdrowej i prawidłowej diety, źródłem energii, witamin, soli mineralnych i błonnika – przekonuje Fundacja Chleb to Zdrowie, której celem jest popularyzacja wiedzy na temat pieczywa w oparciu o dane naukowe. Z okazji Światowego Dnia Chleba przedstawiciele fundacji zorganizowali konferencję, podczas której prelegenci zmierzyli się z popularnymi mitami dotyczącymi spożywania pieczywa.

Partnerzy honorowi konferencji: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundacja Polskiego Godła Promocyjnego „Teraz Polska” oraz Krajowa Izba Gospodarcza.

MIT: Spożywamy coraz mniej pieczywa

FAKT: Odpowiedzialny za liczby Główny Urząd Statystyczny używa klasyfikacji, która nie bierze pod uwagę np. usług cateringowych czy spożycia w barach tzw. szybkiej obsługi.

MIT: Pieczywo tuczy

FAKT: Pieczywo jest zdrowe i od setek lat lub nawet tysiącleci spożywane przez ludzi. Chleb jest jednym z najmniej przetworzonych produktów na rynku, a to, co jest naturalne, jest najlepsze dla ludzkiego organizmu. Co ważne, nie istnieją poważne badania naukowe świadczące o tym, że pieczywo źle wpływa na nasze zdrowie.

Wyjątkiem jest celiakia, która jest chorobą warunkowaną genetycznie i wymaga diety bezglutenowej, ale częstość jej występowania wynosi około 1 proc. w populacji europejskiej. Produkty zbożowe, w tym zwłaszcza pieczywo są podstawą piramidy zdrowego żywienia i powinny być spożywane 5-6 razy dziennie wg. rekomendacji dietetyków i naukowców.

MIT: Pieczywo nie jest zdrowe

FAKT: Pieczywo jest zdrowe i od setek lat lub nawet tysiącleci spożywane przez ludzi. Chleb jest jednym z najmniej przetworzonych produktów na rynku, a to, co jest naturalne, jest najlepsze dla ludzkiego organizmu. Co ważne, nie istnieją poważne badania naukowe świadczące o tym, że pieczywo źle wpływa na nasze zdrowie.

Wyjątkiem jest celiakia, która jest chorobą warunkowaną genetycznie i wymaga diety bezglutenowej, ale częstość jej występowania wynosi około 1 proc. w populacji europejskiej. Produkty zbożowe, w tym zwłaszcza pieczywo są podstawą piramidy zdrowego żywienia i powinny być spożywane 5-6 razy dziennie wg. rekomendacji dietetyków i naukowców.

Fundacja Chleb to Zdrowie

Fundacja została powołana w maju 2014 r. przez przedstawicieli nauki, technologów żywności i producentów pieczywa o najlepszych tradycjach piekarskich. W tym gronie znajdują się zarówno małe piekarnie rzemieślnicze, jak i duże zakłady piekarskie z całej Polski.

– Radę programową fundacji tworzą przedstawiciele różnych dziedzin nauki o żywności i gastrolodzy – mówi dr Robert Księżopolski, prezes fundacji Chleb to Zdrowie. – To priorytet, aby za każdym naszym działaniem stały nauka i twarde fakty. W przestrzeni publicznej znajdziemy wiele kontrowersyjnych teorii i komentarzy na temat zdrowej diety, szczególnie w kontekście spożycia produktów zbożowych, które pozostają bez odpowiedzi specjalistów, lekarzy czy technologów żywienia. Chcemy przede wszystkim mówić o faktach i w ten sposób ułatwić życie naszym obywatelom.

Ochrona zdrowia i prawa

Chleb jest w naszej kulturze symbolem tradycji i wartości, a z naukowego punktu widzenia – podstawą prawidłowej diety. Racjonalne odżywianie, ze szczególnym udziałem produktów zbożowych, wybór pieczywa zgodnie z naszymi potrzebami, to przykładowe zagadnienia, którymi zajmuje się fundacja.

– Mamy silne argumenty, za którymi stoją prowadzone od lat badania – dodaje dr Księżopolski. – Współpracujemy z wieloma specjalistami, dietetykami, lekarzami, instytucjami naukowymi, w tym z jednostkami Polskiej Akademii Nauk.

Fundacja planuje rozwijać współpracę z ośrodkami badawczymi oraz innymi podmiotami w zakresie ochrony praw konsumentów, w tym zwłaszcza w zakresie ochrony praw konsumenta do pełnej i wiarygodnej informacji o produktach spożywczych. – Ważne, żeby konsument potrafił korzystać z informacji przekazanych na opakowaniu przez producenta – dodaje dr Robert Księżopolski.

karta dół laureaci 2024

Czytaj także

Kontakt

Fundacja Godła Polskiego "Teraz Polska"

ul. Górskiego 1
00-033 Warszawa

Sekretariat

Telefon: (+48) 22 201 26 90
fundacja@terazpolska.pl

Dział Konkursu

Telefon: (+48) 22 826 01 91
konkurs@terazpolska.pl

Dział PR i komunikacji

Telefon: 506 000 253
kamilbroszko@terazpolska.pl

 

Klauzula Informacyjna (PDF)

Zamów newsletter

Administratorem Państwa danych osobowych jest Fundacja Polskiego Godła Promocyjnego z siedzibą w Warszawie (00-033), przy ul. Górskiego 1. Z administratorem danych można się skontaktować poprzez adres e-mail: sekretariat@terazpolska.pl , telefonicznie pod numerem +48 22 201 26 90 lub pisemnie na adres Fundacji.

Państwa dane są i będą przetwarzane w celu wysyłki newslettera, na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora. Uzasadnionymi interesami administratora jest prowadzenie newslettera i informowanie osób zainteresowanych o działaniach Fundacji.

Dane osobowe będą udostępniane do wglądu dostawcom usług IT w zakresie niezbędnym do utrzymania infrastruktury IT.

Państwa dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres istnienia prawnie uzasadnionego interesu administratora, chyba że wyrażą Państwo sprzeciw wobec przetwarzania danych w wymienionym celu.

Uprzejmie informujemy, iż przysługuje Państwu prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, do ich sprostowania, do usunięcia, prawo do ograniczenia przetwarzania, do sprzeciwu na przetwarzanie a także prawo do przenoszenia danych (o ile będzie to technicznie możliwe). Przysługuje Państwu także możliwość skargi do Urzędu Ochrony Danych Osobowych lub do właściwego sądu.

Podanie danych jest niezbędne do subskrypcji newslettera, niepodanie danych uniemożliwi wysyłkę.