Trzecia Gwiazdka Michelin dla polskiej restauracji
Właśnie ogłoszono zestawienie restauracji wyróżnionych w najnowszym Czerwonym Przewodniku Michelin „Main Cities of Europe 2020”. Gwiazdka Michelin w świecie gastronomii znaczy tyle, co Oscar w świecie filmu. W tym roku, po raz pierwszy przyznano w Polsce trzecią Gwiazdkę Michelin, która trafiła do krakowskiej restauracji i winiarni Bottiglieria 1881. Dwie warszawskie restauracje - Senses i Atelier Amaro utrzymały swoje gwiazdki.
Bottiglieria 1881 została otwarta w 2013 roku z pasji do wina założyciela - Roberta Gumulińskiego. Jednak to kuchnia pod kierunkiem szefa Przemysława Klimy przyniosła temu lokalowi prestiż i uznanie. Autor nowatorskiego konceptu prowadzenia restauracji, po wielu latach zdobywania kulinarnych doświadczeń w Warszawie, Kopenhadze, Nowym Jorku i Paryżu zaangażował się w projekt kulinarny w Krakowie, z nową energią i apetytem na dużo więcej. Na sukces Bottiglieria 1881 nie musiała długo czekać.
W 1900 roku André Michelin opublikował pierwszą edycję przewodnika po Francji, który miał być pomocny dla kierowców przy remontowaniu ich samochodów, znajdowaniu zakwaterowania i miejsc, w których można dobrze zjeść podczas podróży i zwiedzania. W 1926 roku przewodnik wprowadził ocenę gwiazdki, którą oznaczano restauracje z dobrym jedzeniem. Przewodnik Michelin publikowany jest raz w roku. Wyróżnione restauracje maksymalnie mogą zdobyć trzy gwiazdki, mogą debiutować, awansować, utrzymać dotychczasową pozycję, stracić gwiazdkę lub mogą całkowicie zostać z niego usunięte. Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie oznaczają rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia, a trzy - wyjątkową kuchnię wartą specjalnej podróży. Decyzję o przyznaniu wyróżnienia podejmują inspektorzy Michelin, którzy anonimowo składają wizyty.
Żródło: FB Bottiglieria 1881