Zakłady Mięsne "Dobrosławów" Henryk Amanowicz - WYRÓŻNIENIE W KONKURSIE "TERAZ POLSKA"
Zakłady Mięsne „Dobrosławów” Henryk Amanowicz są rodzinną firmą, z dwudziestopięcioletnią tradycją i doświadczeniem w branży mięsnej. Początki działalności nie należały do najłatwiejszych, gdyż trzeba było zbudować wszystko od podstaw. Na przestrzeni lat Zakłady Mięsne „Dobrosławów” z małej firmy zajmującej się jedynie skupem i ubojem trzody chlewnej stały się stabilnym przedsiębiorstwem o ugruntowanej pozycji na rynku. Dzięki wytrwałości właścicieli rozszerzono działalność o produkcję i sprzedaż wyrobów wędliniarskich, uruchomiono sieć sklepów firmowych, a w 2019 r. rozszerzono działalność o produkcję wędlin z dziczyzny. W wyniku prowadzonych inwestycji zakład osiągnął najwyższe standardy europejskie i obecnie jest w czołówce pod względem wielkości zatrudnienia na terenie województwa lubelskiego.
Schab na maśle i szynka na maśle to wędliny, które powstały z umiłowania Henryka Amanowicza do tradycji w smaku połączonej z innowacyjnością w produkcji. Produkty te powstają z wysoko jakościowego, świeżego mięsa wieprzowego od polskich rolników, pochodzącego z zakładowej rzeźni. Po zapeklowaniu mięso jest naskrzykiwane specjalną mieszanką w celu uzyskania równomiernego smaku, a następnie parzone i pieczone na klarowanym maśle. Niepowtarzalny smak nadaje produktom specjalna mieszanka naturalnych ziół. „Schab na maśle” i „Szynka na maśle” produkowane są w procesie zgodnym z systemem jakości HACCP, wdrożonym i stale doskonalonym w celu zapewnienia wysokich standardów produkcji.