Polski Smak 2012
Praska Giełda Spożywcza nagrodziła producentów żywności ekologicznej w konkursie Polski Smak 2012.
W konkursie Polski Smak 2012 uwagę jury zwrócił m.in. pachnący zieloną polaną miód akacjowy a także ekologiczna, mięsna i podręczna zagrycha, dobra na każdą okazję.
Praska Giełda Spożywcza w ramach wystawy Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Polskie Smaki, po raz pierwszy nagrodziła producentów żywności w konkursie Polski Smak 2012. Jury, w skład którego weszła znana restauratorka Magda Gessler, prof. Mirosław Słowiński z SGGW, prof. Zygmunt Zander z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Dariusz Goszczyński z Ministerwstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krzysztof Przybył, prezes Fundacji Polskiego Godła Promocyjnego "Teraz Polska", nagrodziło pięć i wyróżniło dwa produkty.
Wśród nagrodzonych i wyróżnionych produktów znalazły się produkty mięsne, mleczne a także miód, oblaty oraz pierogi. Jury wybrało pięć produktów: kiełbasę suchą drobiową pieczoną – wyrabianą przez Zakład Mięsny Smak-Górno z Górna; oblaty śląskie, czyli okrągłe wafle o różnych smakach – wytwarzane przez spółkę Visa Bell z Pszczyny; twaróg tłusty w pergaminie – produkowany przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Garwolinie; masło ze Strzałkowa – wytwarzane przez Spółdzielnię Mleczarską Udziałowców w Strzałkowie i mazurski miód akacjowy – produkowany przez pasiekę Pucer w Barcianach. Wymienione produkty otrzymały statuetki „Polski Smak 2012” i nominację do godła promocyjnego „Teraz Polska”.
źródło: portalspozywczy.pl